Planning permission granted for Maggie's at The Royal Marsden

Wednesday 5 July

Planning permission granted for Maggie's at The Royal Marsden

We’re delighted to announce we’ve been granted planning permission to build a new Maggie’s Centre in the grounds of world-leading cancer centre, The Royal Marsden, in Sutton. The Centre has been designed by Ab Rogers Design, with landscaping by Piet Oudolf.

With advances in medicine and earlier diagnosis, the chances of surviving cancer long term is double that of 40 years ago. As the number of people living with cancer increases, so does the need for practical and emotional support to cope with the challenges that living with and beyond cancer brings.

 Working in partnership with The Royal Marsden – a world-leading cancer centre specialising in cancer diagnosis, treatment, research and education - the new Maggie’s Centre will further enhance the excellent patient care offered at The Royal Marsden by offering a way of living well with cancer. This includes making sure that people with cancer, as well as their family and friends, are really listened to, that they are offered tailored individual support, group support and practical advice, all delivered by qualified professional within a space that enables them to meet other people who understand what it means to be living with cancer too.

Laura Lee, Chief Executive of Maggie’s said:  

We are delighted that planning permission has been granted as it moves us a step closer to bringing a Maggie’s Centre to The Royal Marsden. We are thrilled to be working in partnership with The Royal Marsden, who have such an amazing track record in cancer treatment and outstanding patients care. The new Centre will allow us to extend our programme of support across London and Ab Roger’s exciting design promises to deliver the calm and uplifting space so vital to the support Maggie’s offers to people with cancer and their family and friends.

Cally Palmer, Chief Executive of The Royal Marsden, said:

We are delighted to have been granted planning permission for the new Maggie’s Centre at The Royal Marsden. Treating people with cancer is not just about treating their disease; at The Royal Marsden, we treat the whole person, their physical, emotional and psychological needs. Working with Maggie’s, to provide a Maggie’s Centre at The Royal Marsden in Sutton, will enable us to extend the level of support in a beautiful environment.

There are currently 21 Maggie’s Centres across the UK and abroad and all are designed by leading architects. Each architect offers a unique interpretation of the same brief, based on the needs of a person living with cancer, to create the calm environments so important to the people who visit and work in the Centres.

 Maggie’s at The Royal Marsden has been designed by London-based studio Ab Rogers Design, whose expertise and experience will create the calm, uplifting environment so important to the people who will visit and work in the new Centre.

The new Centre will be at the heart of a natural landscape within the hospital grounds surrounded by a number of existing mature trees. The Centre has been designed from the inside out and focuses on creating the best environment for Maggie’s Centre visitors. Landscaped gardens will provide both communal and private spaces and the building will be flooded with natural night with plentiful views over the beautiful gardens.

Ab Rogers comments:

The Maggie’s Centre at the Royal Marsden has been designed from the inside out, it’s shell dictated by the journey of the visitor, giving them space to breath, a place to talk, a place to learn and a place to think. It is a welcoming shelter, a place of respite for those in need with a communal spirit. The interior is designed to encourage visitors to take emotional ownership over the space and a glazed curtain wall always allow views of the surrounding garden designed thoughtfully by Piet Oudolf, so that year-round there is something in bloom. 

The building is formed of four escalating volumes that wrap around a central courtyard. Its exterior clad in terracotta panels glazed in four shades of red that graduate from deep carmine to translucent coral.  The fan-like shape was dictated by the movement of the sun, allowing it to enter the building throughout the day. The plans allow the building to be explored in different ways depending on the mood of the visitor, they can move in a public way through the Centre, pulled up by the staircase, or meander around the edge in amongst the tucked away snugs for more singular contemplative moments, where pools of natural sun light bathe their visitors. Across the courtyard, an overgrown dark shed emerges out of the landscape, designed for art and planting workshops to inspire different visions of life.

The ever-changing light-filled interior has a double-height kitchen at its heart, where a long table encourages people to come together. The use of warm pallet of materials, timber, recycled translucent acrylics and Harris tweed curtains create an absorbent and sensitive interior ready to communicate with the visitor.

To complement the Centre’s design, the surrounding gardens are designed by world-renowned landscape architect Piet Oudolf.

Fundraising for the Centre has gone well and we are now focusing on securing the final £700,000 needed to complete the fundraising campaign and hope to commence construction on site in October.

The opening of Maggie’s at The Royal Marsden will allow Maggie's to extend its support even further across London which sees over 28,000 cancer diagnoses a year. There is currently a Maggie's Centre in West London, built within the grounds of Charing Cross Hospital and an interim Centre at The Royal Free. Another Maggie's Centre is currently under construction at St Bartholomew’s Hospital in North East London and is due to open in early 2018.