The building and location of Maggie's Barts

Architecture and design is vital to the care that Maggie's offers as evidence shows that an uplifting environment can reduce stress and anxiety.

Barts NHS Trust chose the site for Maggie's that would make the Centre most effective, close to the Oncology ward and with easy access to the hospital entrance.

Protecting Barts' heritage

We recognise the need to create a building that is a fitting neighbour to the very important historic buildings of Barts including the Great Hall. Our plans are supported by English Heritage, who point to improvements the building will make including the restoration of key architectural features such as the period quoins.

uploads/gallery_plugin/barts_staging.jpg
uploads/gallery_plugin/barts_live.jpg
uploads/gallery_plugin/barts_site_map.png
uploads/gallery_plugin/barts_interior.png

An uplifting enviroment

We have commissioned leading architect Steven Holl to design the Centre to sit alongside the Great Hall. He has significant experience of designing buildings that can live alongside other buildings, always ensuring the new building complements those around it.

Our plans include the demolition of a 1960s extension to the North Wing and the erection of a three-storey "urban townhouse" full of open space and light created through a layering of materials. The exterior works in harmony with the interior and has been very carefully thought out - allowing natural light to wash over the floors and walls, ever changing through the natural daylight pattern of the seasons.