The architecture and design of Maggie's Southampton

Once built, Maggie’s Southampton will be conveniently situated, close to the oncology wards of Southampton General Hospital and bordering Tremona Road.

uploads/gallery_plugin/Maggies-South1.png
uploads/gallery_plugin/maggies_31981859190.jpg
uploads/gallery_plugin/Maggies-South2.png


The building

A beautiful environment and great design are vital to the care Maggie’s offers, which is why we use exceptional architects and garden designers in the creation of our Centres. Although each Centre is unique, they're all united by a welcoming atmosphere and environment; there are no reception desks, no signs or clocks, and you don't need to declare yourself when you walk in.

Acclaimed RIBA Sterling Prize-winning architect Amanda Levete CBE has designed the Centre for the South at Southampton to be a ‘home from home’ on the hospital grounds, reflecting and responding to the needs of its local community. The design is subtle, understated and imbued with light, to lift the weight from the shoulders of all who visit and work there.  

 

Subject to funding, we can begin construction of the Centre in 2018 and open it in 2019.

 

The Centre at Southampton has been designed to accommodate each element of Maggie’s programme by the clever use of moveable walls and flexible spaces. Amanda Levete’s architectural drawing of the central kitchen space (above) demonstrates how visitors will benefit from the tranquillity of being surrounded by light and nature, enjoying the decorative effect that will evolve as the garden matures and changes with the seasons, while still being minutes from the oncology wards. 

 

The garden

Amanda is working closely with Sarah Price, winner of gold medals at RHS Chelsea and Hampton Court Flower Shows and co-designer of the gardens at the Olympic Park for 2012. 

Inspired by the nearby New Forest, Sarah plans for the garden at the Centre for the South to offer interest and colour throughout the year, be visible from the Hospital and the Centre and to be enjoyed through touch, smell and sound. 

RIBA Stirling Prize-winning architect Amanda Levete founded the award-winning architecture and design studio AL_A in 2009.

AL_A’s approach to design balances the intuitive with the strategic, drawing on a foundation of rigorous research, innovation, collaboration and painstaking attention to detail. 

“It’s a wonderful privilege to design a Maggie’s Centre and to be involved in a project that will help so many in the South of England. Our aim is to create a sanctuary where people feel safe and value lifting the spirits of all who enter.” 

Amanda Levete

Link to architect's website