The architecture and design of Maggie's Yorkshire

Working in partnership with Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Maggie’s Yorkshire will be built adjacent to the Leeds Cancer Centre, in the Bexley Wing, at St James’s University Hospital.

uploads/gallery_plugin/826_150720_Maggies_Yorkshire_Elevation_View.jpg
uploads/gallery_plugin/826_150501_Maggies_Yorkshire_Entrance_View.jpg
uploads/gallery_plugin/Maggies_Yorkshire_Interior_View.jpg
uploads/gallery_plugin/826_150720_Maggies_Yorkshire_Corner_View.jpg
uploads/gallery_plugin/826_150720_Maggies_Yorkshire_Aerial_View.jpg


The building

The Centre’s innovative design consists of a series of contained gardens that will capture the therapeutic effect of plants and contrast with the more formal surrounding hospital buildings. The design will create a warm, informal interior space as well as an inspiring exterior to encourage positivity among Centre visitors and passers-by.  

The building will take the form of a collection of stepped planter elements, each holding a piece of garden, bringing the planting into and over the building itself. Shared and private internal spaces will be playfully created between and within the planters.

Heatherwick Studio’s building design provides the setting for the surrounding gardens which will be created by award-winning landscape designer Marie-Louise Agius of Balston Agius.

As one of Britain’s most innovative design practices, Heatherwick Studio was selected to conceive a Maggie’s Centre at St James’s University Hospital on a site which demands a high degree of ingenuity to create the calm, uplifting environment so important to the people who visit and work in Maggie’s Centres.

Heatherwick Studio’s work includes the award-winning UK Pavilion at the Shanghai World Expo 2010, the Olympic Cauldron for the London 2012 Olympic Games, and the New Bus for London.

“We’re delighted to work with Maggie’s to bring a Centre to Yorkshire and to have the opportunity to create a positive environment which will help calm minds and foster a sense of well-being. The building will combine the qualities of a garden with shared and private spaces.”  – Thomas Heatherwick

Link to architect's website